vineri, 23 iulie 2010

apel dan voiculescu

SCRISOARE DESCHISĂ


TITLURI DE STAT - O SOLUTIE ECHITABILĂ SI EFICIENTĂ PENTRU BUGETARI


În atentia presedintelui României, Traian Băsescu,

Domnule presedinte,


V-am propus săptămâna trecută – direct, pentru a-l scuti pe premierul Boc de un drum lămuritor la Cotroceni – o solutie eficientă si echitabilă pentru a compensa reducerea salarială de 25% aplicată persoanelor care lucrează în sistemul bugetar. Bugetarii suportă în acest moment efectele crizei în mod disproportionat, deoarece tăierilor salariale li se adăugă efectele cresterii TVA si valurile succesive de concedieri din acest sector.

Solutia pe care eu v-am propus-o poate fi rezumată asa:

Începând cu luna iulie, să se acorde bugetarilor titluri de stat. Fiecare salariat va primi titluri cu o valoare proporţională cu reducerea suferită, având posibilitatea fie de a păstra si a răscumpăra la termen aceste titluri, fie de a le vinde pe piata secundară care se va crea. Randamentul acestor titluri va fi cel puţin egal cu rata inflaţiei. Maturitatea: între 3 şi 5 ani. Tranzacţionarea titlurilor va fi strict reglementată pentru a se evita orice abuz.

Această solutie acoperă perioada estimată a crizei economice, oferind statului un interval de 3-5 ani în care să opereze o reformă reală, temeinică a sistemului bugetar, fără a afecta veniturile românilor. Această solutie este eficientă, pentru că asigură o mentinere a cererii de consum, element determinant în viziunea mea pentru procesul de relansare economică. Această solutie asigură echitatea, pentru că ridică povara cvasi-exclusivă a crizei de pe umerii bugetarilor.

Sper, domnule presedinte, că veti avea de această dată minima responsabilitate de a răspunde propunerii mele. Pentru că există lucruri aflate deasupra oricărei rivalităti politice. Iar banii necesari românilor pentru un trai decent reprezintă unul din aceste lucruri pentru care eu consider moral să mă lupt.

Refuzul de a dialoga cu societatea, lipsa totală si agresivă de interes pentru problemele de zi cu zi ale românilor, încălcarea constantă a prerogativelor presedintelui prin impunerea de măsuri anti-sociale Guvernului – toate aceste lucruri nu fac, domnule Băsescu, decât să mărească numărul celor care consideră că suspendarea dvs. reprezintă singura solutie pentru salvarea României.




Dan Voiculescu

14 iulie 2010

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu